Update 'massaal bezwaar plus'-procedure box 3

Na de uitspraak van de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2021:1963) in december 2021 werden nieuwe regels gemaakt voor box 3. Daarmee is de juridische strijd echter niet voorbij. Een van de strijdpunten gaat over de compensatie van niet-bezwaarmakers. Wie over de jaren 2017 tot en met 2020 geen bezwaar maakte tegen box 3 kreeg nog geen compensatie. Daarover loopt een ‘massaal bezwaar plus’-procedure. De uitkomst daarvan moet duidelijk maken of niet-bezwaarmakers toch recht hebben op rechtsherstel conform de Wet rechtsherstel box 3. De afgelopen maanden heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen de diverse belangenorganisaties Consumentenbond, Bond voor Belastingbetalers, SRA, NBA, NOB, RB en NOAB. De SRA (vereniging van accountants- en advieskantoren) laat nu weten dat de ‘massaal bezwaar plus’-procedure een volgende fase is ingegaan: het ziet er naar uit dat het zal gaan om vier procedures. Daarin komen alle mogelijke argumenten aan de orde in de hoop dat de Hoge Raad alsnog zal besluiten dat ook niet-bezwaarmakers recht hebben op rechtsherstel.

Alle niet-bezwaarmakers doen automatisch mee. U hoeft dus geen actie te ondernemen.

LET OP: Met ingang van 2027 zou er een nieuwe box3-stelsel komen. Door de val van het kabinet is het onzeker of dit er komt.

Veel zzp'ers laten toeslagen liggen

De Belastingdienst meldt dat een op de drie zzp'ers geen toeslag aanvraagt, dat is te lezen op www.taxlive.nl. Volgens de Dienst Toeslagen laten veel zzp'ers een aanvraag liggen omdat het voor hen een stuk lastiger is om vooraf in te schatten wat hun inkomen uit werk gaat zijn in een jaar. En dat inkomen is bepalend voor hoeveel toeslag ze kunnen krijgen.

Ben je zzp'er, dan is nu een goed moment om te kijken of je nog recht hebt op toeslagen over 2022. Aanvragen van zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget kan nog deze en volgende maand (dus vóór 1 september) en je weet nu hoe je situatie er in 2022 uitzag. Maar als jij of je toeslagpartner uitstel heeft voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting 2022 tot na 1 september, heb je de tijd zolang dat uitstel duurt.  Ga voor meer informatie en het aanvragen van toeslagen naar www.toeslagen.nl 

Geld verdienen door te besparen op je verzekeringen

De premies van schadeverzekeringen voor je huis en je auto stijgen al jaren. Dat komt vooral omdat er steeds vaker schade is door extreem weer. Gemiddeld ruim € 350 miljoen per jaar. Maar er zijn ook uitschieters, zoals bijvoorbeeld de zomerstormen van 2016. Die alleen waren al goed voor een schadepost van € 600 miljoen!

Lees meer »

Huis meer waard? Hypotheekrente omlaag!

De huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. Betaalde je vijf jaar geleden gemiddeld zo’n € 250.000 voor een huis, inmiddels is dat een ton meer! Daardoor bestaat de kans dat je minder hypotheekrente hoeft te betalen.

Lees meer »